Titel: Levander och lappen.

Meddelare: Födorådstagare J. Viklund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Ultrå

Levander på Kvarnbacken dog för bara en 15 á 20 år sedan. Han hade en gång blivit osams med en lapp av någon anledning. Därför kom lappen till honom en kväll och grälade och hotade ut, att han skulle "spå" honom. Då tog Levander och band fast lappen vid spiselstolpen och gick så ut efter ett fång torr björkved och lade på en så väldig brasa, att skinnpälsen "flög ihop" (skrumpnade) på lappen. Under tiden lappen stektes, stod Levander och svor och domderade och "spådde" lappen av alla krafter. Det skulle gå alldeles åt fanders med alla hans renar, sade han. Det såg så ut, som det ämnade hoppa efter. Lappen tog till att mista sina renar mer än vanligt. Slutligen hade han visst måst gå till Levander och be honom "spå tillbaka" olyckorna.